top of page

Från vår utsiktspunkt...

…ser vi ut över ett förändrat landskap. Coronaviruset har tagit ett hemskt grepp om börsen de senaste veckorna. Oron är påtaglig och osäkerheten enorm. Börsens svängningar, både under veckorna och under dagarna har varit absurda. Det mesta har backat rejält och det har inte funnits någon ”säker hamn” att ta tillflykt till.

Den snabba och ihållande nedgången överraskade många, inklusive oss underteck­nade. Den här sortens rörelser är minst sagt ovanliga. Att börsen faller över 20 procent från en topp till en botten har givetvis hänt tidigare, men att den faller med en tredjedel inom loppet av cirka 3 veckor är mindre vanligt. Senast marknaden upplevde en så snabb, ja faktiskt ännu snabbare, nedgång var vid kraschen måndagen den 19 oktober 1987, då index i New York rasade 23 procent på en dag.

En svart svan

Coronaviruset är en klassisk så kallad ”Black Swan”, en händelse som kommer från ingenstans och skakar finansmarknaderna. Denna gång fick svanen också sällskap av ett snabbt fallande oljepris vilket ytterligare minskade tilltron till framtiden.

Den här sortens händelser är extremt svåra att förutse och även om de kan förutses är det extremt svårt att räkna ut dess effekter. Detta skapar en enorm osäkerhet, både uppåt och nedåt, och inte förrän svanen – i det här fallet svanarna - flugit ur bilden kan man till fullo se effekterna.

Samtidigt är det, i skakiga tider som dessa lätta att förlora sig i de dagliga kurssvängningarna och lockas med i en kortsiktig mentalitet. Marknaden består ju i dag i huvudsak av rädda människor som följer varandra och/eller försöker vara klokare än de andra.

Skillnad på kort och lång sikt

När aktiekurserna rör sig kraftigt dag från dag är det viktigt att hålla i minnet att utsikterna för företagens underliggande verksamhet inte ändras i samma tempo.

Visserligen kan det bli kortvarigt tvärstopp här och var men en stor del av den långsiktiga efterfrågan – vare sig det handlar om industri- eller konsumentprodukter – finns kvar och kommer att komma tillbaka. Kursfluktuationerna beror mer på hur företagens verksamhet betraktas än på hur den faktiskt påverkas. Det gäller med andra ord att höja blicken.

Historien borde ha gjort oss ödmjuka och förberedda på händelser som vi förnufts­mässigt inte tror kan inträffa eller som vi inte ser komma. Men tyvärr verkar det inte fungera att få historien att se logisk och sammanhängande ut – det är alldeles för mycket som beror på slumpen.

Vi letar bekräftelser på våra egna beslut men blundar för de tysta bevisen, när vi istället borde hålla oss till vetenskap och erfarenheter. Inte minst inom finansvärlden

bygger vi modeller som skall beskriva verkligheten men som egentligen bara invaggar oss i en falsk trygghet.

Börsens beteende kommer aldrig att kunna sammanfattas i en formel. Som investera­re gäller det att vara uthållig och beredd på att förlora på kort sikt om man skall vinna på längre sikt. På börsen är det oftast rädsla vid nedgångar och girighet när det går upp som styr besluten och hindrar oss från att göra bra affärer.

Världen går inte under denna gång heller

När paniken bryter ut så är det enkelt att agera impulsivt och sälja, sälja, sälja när det snarare har öppnats ett ypperligt köptillfälle att handla aktier till rabatt för den som är långsiktig i sitt sparande. De som vågade hålla kvar vid sina aktier under finanskrisen för 12 år sedan fick se en rejäl återhämtning åren efter. Sannolikt blir det så denna gång också.

Coronavirusets härjningar kan vara en slutpunkt på världen som vi känner den men världen kommer inte att gå under den här gången heller. Vår starka övertygelse är att de som vågar behålla bra bolag i portföljen kommer att belönas när röken lägger sig.

Med detta sagt fortsätter vi på Meetoo/Atle att arbeta för våra kunders räkning, trots att vi på flera sätt varit påverkade av tidens sjukdomar. Vi ser framåt och hoppas att vi lärt oss ett och annat av den senaste månaden. Snart skall vi byta namn också…

Bästa hälsningar från

Lotta, Sten och Christer

Senaste inlägg

Visa alla
Post: Blog2_Post
bottom of page